2019
Konferens: Bättre attityder till Psykisk ohälsa.
Datum: torsdag 14 november - 2019
Tid: 08.30 – 16.00
Plats: Storsjöteatern, Östersund.
Arrangörer: Hjärnkoll Jämtland/JLB i samverkan med Region Jämtland/Härjedalen
Program:
08.30 – 09.00
Vi bjuder på kaffe (tilltugg finns att köpa) och mingel bland utställare
09.00 – 09.20
Moderator: Malin Andersson
Inledning
Presentation av Hjärnkoll och JLB-Jämtlands läns brukarråd
09.20 – 10.00
Föreningen Fontänhus Jämtland Härjedalen, Lena Larsson
10,15–11,15
Seminarier med ambassadörer. OBS! anmälan krävs för att garanteras plats, se nedan ang. anmälan. Du kan välja ett seminarium innan lunch 10.15 –11.15 och då mellan ambassadör 1–3 och ett seminarium efter lunch 12.45–13.45 och då mellan ambassadörer 4–7.
11.15–12,45
Lunch och mingel med utställarna. (ordnar man själv)
12,45–13,45
Seminarier med ambassadörer. OBS! anmälan krävs för att garanteras plats, se nedan ang. anmälan. Du kan välja ett seminarium innan lunch 10,15–11.15 och då mellan ambassadör 1–3 och ett seminarium efter lunch 12,45–13,45 och då mellan ambassadörer 4-7.Program för seminarier – längre ner.
13,45 – 14,15
Vi bjuder på kaffe (tilltugg finns att köpa) och mingel bland utställarna
14,15 – ca: 15,45
Christina Rickardsson
Sluta aldrig gå - från gatan i Sao Paulo till Vindeln i Norrland Christina Rickardsson föddes som Christiana Mara Coelho i Brasilien där hon bodde tillsammans med sin mamma i en grotta. Senare flyttade de till en kåkstad i Sao Paulo och bodde även på gatan där de tiggde, svalt och utsattes för fysisk och psykisk misshandel. Som sjuåring hamnade Christina och hennes lillebror på barnhem. När hon var åtta år gammal adopterades hon och hennes lillebror, mot sin och sin mammas vilja, till ett välmående villaområde i Vindeln, i Västerbotten.
I Sverige var hon trygg hos sin nya familj men otrygg i den nya miljön. Luften, maten, solen, växterna, dofterna – allt var annorlunda och hon kände sig inte hemma. Hon fick ofta höra att det hon gjorde inte var rätt i Sverige så hon kom att trycka undan den brasilianska flickan Christiana och skapa den svenska Christina.
Christina vill öka förståelse för olikheter, fördomar och kulturkrockar och därmed bygga broar som skapar dialog, tolerans och öppenhet i samhället. Med sin bakgrund och erfarenhet vill hon också aktivt arbeta för utsatta barn och främja barns rättigheter, med avstamp i Sverige och Brasilien.
Ca:15,45–16,00
Avslutning och avtackning till ambassadörerna. Reservation för förändringar i programmet.
Konferensen är kostnadsfri.
Anmälan till konferensen och seminarierna görs här
Om du vill ha bokbord eller information, skicka ett mail till: info@jlbz.se
OBS! Sista datum för anmälan är fredag den 7 november. Anmälan är bindande. Vi förbehåller oss rätten att debitera 500 kr vid utebliven avanmälan. Program för seminarier – nedan.
Program för seminarier
FM: 10,15 – 11,15 och EM: 12,45 – 13,45
Förmiddag: välj mellan ambassadör 1–3 (se nedan)
1. 10,15–11,15 Ambassadör: Linda Drotty. Rum: meddelas på plats-
Jag vill berätta om hur det är att leva som nära anhörig till missbrukare (mina föräldrar och syster), skammen, skulden och känslan av att vara helt ensam.
2.10,15–11,15 Ambassadör: Patric Hopstadius. Rum: meddelas på plats
Vett och etikett – om autism i vardagen och arbete. Min berättelse handlar om att leva livet med neurodiagnosen Asperger syndrom. För mig har känslan av ensamhet ofta varit större tillsammans med andra än på egen hand. Vad är det som inte fungerar när vi drabbas av psykisk ohälsa?
3. 10,15–11,15 Ambassadör: Carita Eriksson. Rum: meddelas på plats
Jag har diagnoserna ADHD och Borderline (Emotionell instabil personlighetsstörning). I mitt liv så har jag stött på många utmaningar när det gäller uppväxten, skolan och nära relationer. Tidigt i livet hamnade jag i depression och utvecklade ätstörningar och självskadebeteende. Det hela kulminerade i en utbrändhet. Jag tar er med på min resa genom att föreläsa om hur jag från att varit på botten började klättra och sikta mot toppen. Hur jag försöker vända det negativa till något positivt och leva det det liv jag vill ha!”
Eftermiddag välj mellan ambassadör 4–7 (se nedan)
4. 12,45–13,45 Ambassadör: Veronica Kjörell. Rum: meddelas plats ”Att leva med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar” handlar om livet med Autism (Asperger syndrom), ADHD, DCD (utvecklingsrelaterad koordinationsstörning) och dyslexi. Jag har också erfarenhet av psykisk ohälsa som depressioner, ångest och tvång.Jag berättar om svårigheterna att leva med diagnoserna. Men jag vill också lyfta fram de positiva egenskaperna som hänger ihop med Autism och ADHD och att det med rätt hjälp går att leva ett bra liv.
5. 12,45–13,45 Ambassadör: Helen Granqvist. Rum: meddelas på plats Jag vill berätta om min uppväxt om sexuella övergrepp, jag själv är drabbad i hela min uppväxt. Hur mitt liv var innan idag och hur livet ser ut idag. Och hur jag överlevt psykisk ohälsa.
6. 12,45–13,45 Ambassadör: Åsa Olsson. Rum meddelas på plats Om ett liv med svår ångest, tvång, destruktivitet, utmattningsdepressioner och många inläggningar på psykiatrisk klinik. Om att få diagnosen Aspergers syndrom vid 28 års ålder och hur det hjälpte mig att förstå mig själv och andra. Om att idag leva ett fungerande liv, som jag vågar kalla helt okej. Om att ha nått en större självständighet än jag trodde var möjligt. Om längtan att efter 20 mörka år äntligen vilja och kunna leva. Om att falla men resa sig igen. Om en stark vilja och att aldrig ge sig.
.
7, 12,45–13,45 Ambassadör: Emma Thorén. Rum: meddelas på plats
Jag vill berätta om vad det betyder att växa upp i en dysfunktionell familj. Vilka spår det har satt
i mig och hur jag lever med dom idag. 2008 fick jag diagnosen Emotionell instabil personlighetsstörning, helt plötsligt blev mina varför därför